Anitas forslag til 3-retters festmeny baserer seg på at det meste kan gjøres ferdig på forhånd, slik at når gjestene kommer er det kun småting som gjenstår.
Forrett
Kald tomatsuppe “gazpacho-style». Suppen kan lages dagen før, og denne kan serveres både kald og varm alt ettersom hva du liker best.
Hovedrett
Cæcar salat med nybakt focaccia. Ingredienser kan lages dagen før. Mikses rett før servering.
Dessert
Daim iskake pyntet inspirert av sesong eller anledning. Kan lages opptil en uke før og oppbevares i frysen inntil rett før servering.
Det som må fikses på selve festdagen er:
- blande salaten, ha på dressingen og "pynte" den med blomster (rett før gjestene kommer)
- lage foccacia (formiddag)
- pynte daim iskake (husk å ta ut kaken av frysen ca. 1 time før servering)
OPPSKRIFTER
Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke har hjemmedyrkede tomater, kan du fint bruke boksetomater eller kjøpetomater:
- 1-2 løk surres sammen med et par hvitløksfedd og en liten chili i litt olje.
- Ha oppi ca 1 liter oppkuttede tomater i små terning, pluss en liten potet i små terning, og en neve med urter (bruk det du har – basilikum/løpstikke/oregano/timian
- Ha på 4 dl god kraft
- Tilpass salt og pepper (Tomater er saltkrevende så her kan du kanskje ha opp mot en spiseskje)
La det småkoke så lenge du har tid, gjerne 1 time. Kjør med stavmikser til du er fornøyd med konsistensen, og ha i en god klunk fløte. Serveres med en klatt rømme, eller valgfritt tilbehør som gjør den enda mer mettende. Suppen er ypperlig å servere kald!
Her er det selvsagt kun meierismør som gjelder. Pisk smøret hvitt i en miksmaster. Nå kan du ha i det du liker best. Mine favoritter er havsalt, revet sitronskall, finhakket hvitløk, og de urtene jeg har tilgjengelig (basilikum/gressløk/persille/løpstikke mm)
Hvis jeg leter etter oppskrifter jeg ikke har testet selv, bruker jeg som regel Trines Matblogg fordi de er godt gjennomprøvde.
- Cæsarsalat til 6 personer
1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt
4 stk. kyllingfileter
6 skiver bacon
Ristet pinjekjerner
4-5 cherrytomater
½ agurk i skiver
Blomster til pynting
Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner du fram et fint fat, og legger alt lagvis med salaten i bunnen, deretter kyllingen, bacon og resten. Ha på dressingen og strø så ristede pinjekjerner og brødkrutonger oppå dressingen. Pynt med blomster.
Det er denne dressingen som gjør susen til cæsarsalaten, og den har jeg delt ut til mange!! Prøv du også. Ta ut ingrediensene fra kjøleskapet i god tid før du skal lage denne. Denne kan du også lage kvelden før, og sette den i kjøleskapet, så heller du på dressingen, og pynter fatet når gjestene har kommet.
1 egg
2 ss god eddik
1 dl god olje
2-4 spiseskjeer nyrevet parmesan
1 ts lys fransk dressing
1 hvitløksfedd, grovkuttet
3 ansjonsfileter
Salt og pepper.
Kok egget i 2 min, ha det så raskt i kaldt vann, og ta innholdet i en foodprosessor sammen med eddik, sennep, ansjonsfilet, hvitløk, salt og pepper. Kjør prosessor litt og ha så i oljen i tynn stråle samtidig. Rør inn parmesanen til slutt.
Mange velger å bake pavlova til 17. mai. Jeg velger meg noe annet: Daim iskake er alltid populært. Denne oppskriften er hentet fra Franciska Munck-Johansen som er en populær blogger på bl.a. Instagram Hun har blant annet vunnet Vixen Awards og Kakekrigen. Og siden det er 17. mai, pynter vi den med røde jordbær og bringebær og blåbær oppå den hvite iskremen.