Med hjerte for byen

Når det skal pyntes til fest er Anita S. Dietrichson, den tidligere direktøren i Næringsforeningen, ikke vond å be. Arvegods, bruktfunn og nye skatter er flittig brukt både til hverdag og fest når Anita dekker bord. 

Festmeny på 1-2-3

Godlukten møter oss allerede i trappa når vi har invitert oss hjem til Anita på Galgeberg for å få noen tips til god mat og festlige gjestebud

- Trikset er å lage en meny hvor du kan ordne det meste på forhånd, forsikrer hun oss om mens hun danderer blomster (spiselige sådan) på Cæsar salat og kald tomatsuppe «gazpacho -style».

En 3-retters festmeny klargjort før gjestene kommer, er perfekt i en travel hverdag. Anitas oppskrifter finner du nederst i saken. 

Anita mikser gammelt og nytt når hun dekker bord. Friske blomster og lys må alltid på bordet.

Serviset fra Royal Copenhagen har Anita samlet på i mange år. Det brukes til både hverdag og fest. Noe kjøpes nytt, annet er kupp hun har funnet på bruktmarked.

Tips: i byen får du Royal Copenhagen hos TilBords i Lillemarkens og Hansen&Co i Skippergata. 

Bruk av blomster som ingrediens og pynt av maten som serveres, er også noe Anita er spesielt opptatt av. Hun er en ivrig hobbygartner, og dyrker de fleste blomster, urter og grønnsaker selv i drivhuset sitt.

- Vi spiser også med øynene vet du, sier Anita med et lurt smil. Dyrker du blomstene selv så får du nydelig pynt samtidig som det er bievennlig i hagen. Du kan også kjøpe hos blomsterhandleren, men husk bare å forsikre deg om at det er økologisk og dyrket uten sprøytemidler.

Tips spiselige blomster: ringblomst, kornblomst, nellik og erteblomst

Slik bruker jeg byen

Jeg bruker byen hele tiden siden det er mitt nærområde. Med leilighet på Galgebergtangen, er det et «hopp og et lakk» til byen.

Jeg elsker å sykle til byen, stikke innom Fiskebrygga, spasere gjennom Wergelandsparken, nyte et glass vin ute eller rett og slett  hurtig gange gjennom Kvadraturen på tur til og fra Baneheia.

Konserter, teater, utstillinger og andre kulturopplevelser tar jeg også med meg. Så gleder jeg meg enormt til Kunstsilo åpner. Den kommer til å bli hyppig besøkt.

Mine favoritter i byen

📌 T. Lynn har en herlig touch av det internasjonale. En fantastisk betjening og kvalitetsvarer som varer i årevis.

📌 Fiskebrygga er allerede nevnt, hos oss spiser vi fisk 2 ganger i uken, så den kommer høyt opp spesielt for mannen min som er den som sørger for fiskemiddagene hjemme hos oss.  

📌 Camillas Blomster, Hansen & Co og TilBords er butikker jeg besøker jevnlig. Jeg er glad i å ha gjester, og da er det ekstra hyggelig å dekke et pent bord med blomster og serviser. Og så må jeg jo ikke glemme Oliviers med alle de gode oljene, eddiken, ostene og annet snacks. For meg som dyrker mye grønnsaker og urter, er det et «must» i tilberedningene av mat, etter min mening. 

Finn stilen: sjekk ut Diversum i Skippergata dersom du likte lysestakene. 

Byens best bevarte hemmelighet: mitt «insider tips» er Hopeful i Kirkegata. Både som forretningside hvor de ivaretar «flere i arbeid», men også for å nyte en rolig kaffe i bakgården. Spiregården i Dronningensgate må jeg også nevne, dette er byens eneste rendyrkede platebaserte restaurant. 

Barnsdomsminne fra byen: jeg husker først og fremst spaserturene fra «Galje» til byen som seksåring for å besøke besteforeldrene mine som drev butikk i Elvegata. Noen år senere hadde jeg jobb som avisbud for Fædrelandsvennen: budrute 3A som gikk i Henrik Wergelandsgate og Kristian IVgt kan jeg fremdeles i blinde. 

Anita S. Dietrichson (69)

Anita har en lang og spennende karriere å se tilbake på blant annet som markedssjef i Fædrelandsvennen og direktør i Næringsforeningen. 

Nå: en særdeles aktiv pensjonist med eget selskap "Drivhuset mitt", engasjement i hodejegerselskapet Headvisor, flere styreverv og fast medlem i bystyret og helseutvalget for Høyre.

3-retters festmeny

Anitas forslag til 3-retters festmeny baserer seg på at det meste kan gjøres ferdig på forhånd, slik at når gjestene kommer er det kun småting som gjenstår. 

Forrett

Kald tomatsuppe “gazpacho-style». Suppen kan lages dagen før, og denne kan serveres både kald og varm alt ettersom hva du liker best.  

Hovedrett

Cæcar salat med nybakt focaccia. Ingredienser kan lages dagen før. Mikses rett før servering.  

Dessert

Daim iskake pyntet inspirert av sesong eller anledning. Kan lages opptil en uke før og oppbevares i frysen inntil rett før servering.   

Det som må fikses på selve festdagen er:

  • blande salaten, ha på dressingen og "pynte" den med blomster (rett før gjestene kommer) 
  • lage foccacia (formiddag) 
  • pynte daim iskake (husk å ta ut kaken av frysen ca. 1 time før servering) 

 

OPPSKRIFTER

  • Tomatsuppe

Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke har hjemmedyrkede tomater, kan du fint bruke boksetomater eller kjøpetomater: 

  • 1-2 løk surres sammen med et par hvitløksfedd og en liten chili i litt olje.
  • Ha oppi ca 1 liter oppkuttede tomater i små terning, pluss en liten potet i små terning, og en neve med urter (bruk det du har – basilikum/løpstikke/oregano/timian
  • Ha på 4 dl god kraft 
  • Tilpass salt og pepper (Tomater er saltkrevende så her kan du kanskje ha opp mot en spiseskje)

La det småkoke så lenge du har tid, gjerne 1 time. Kjør med stavmikser til du er fornøyd med konsistensen, og ha i en god klunk fløte. Serveres med en klatt rømme, eller valgfritt tilbehør som gjør den enda mer mettende. Suppen er ypperlig å servere kald! 

  • Pisket urtesmør

Her er det selvsagt kun meierismør som gjelder. Pisk smøret hvitt i en miksmaster. Nå kan du ha i det du liker best. Mine favoritter er havsalt, revet sitronskall, finhakket hvitløk, og de urtene jeg har tilgjengelig (basilikum/gressløk/persille/løpstikke mm) 

  • Focaccia

Hvis jeg leter etter oppskrifter jeg ikke har testet selv, bruker jeg som regel Trines Matblogg fordi de er godt gjennomprøvde.

  • Cæsarsalat til 6 personer

1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt

4 stk. kyllingfileter 

6 skiver bacon

Ristet pinjekjerner

4-5 cherrytomater

½ agurk i skiver

Blomster til pynting

Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner du fram et fint fat, og legger alt lagvis med salaten i bunnen, deretter kyllingen, bacon og resten. Ha på dressingen og strø så ristede pinjekjerner og brødkrutonger oppå dressingen. Pynt med blomster.

  • Dressing til Cæsarsalat 

Det er denne dressingen som gjør susen til cæsarsalaten, og den har jeg delt ut til mange!! Prøv du også. Ta ut ingrediensene fra kjøleskapet i god tid før du skal lage denne. Denne kan du også lage kvelden før, og sette den i kjøleskapet, så heller du på dressingen, og pynter fatet når gjestene har kommet. 

1 egg 

2 ss god eddik

1 dl god olje

2-4 spiseskjeer nyrevet parmesan

1 ts lys fransk dressing

1 hvitløksfedd, grovkuttet 

3 ansjonsfileter

Salt og pepper. 

Kok egget i 2 min, ha det så raskt i kaldt vann, og ta innholdet i en foodprosessor sammen med eddik, sennep, ansjonsfilet, hvitløk, salt og pepper. Kjør prosessor litt og ha så i oljen i tynn stråle samtidig. Rør inn parmesanen til slutt. 

  • Daim iskake 

Mange velger å bake pavlova til 17. mai. Jeg velger meg noe annet: Daim iskake er alltid populært. Denne oppskriften er hentet fra Franciska Munck-Johansen som er en populær blogger på bl.a. Instagram Hun har blant annet vunnet Vixen Awards og Kakekrigen. Og siden det er 17. mai, pynter vi den med røde jordbær og bringebær og blåbær oppå den hvite iskremen.