DRONNINGEN AV KVADRATUREN

Det er en kjent sak at det ofte er litt utenfor hovedgaten du finner de skikkelig fine stedene i en by. 

Du vet, de stedene der de lokale finner veien. Slik er det også i Kristiansand. 

Dronningensgate er et av strøkene i Kristiansand du bør dra på en oppdagelsestur.

På folkemunne kalles denne gata bare for "Dronningens".

Gata er fargerik og mangfoldig, og dette er hovedgata til og fra bydelen Lund både på dagtid og kveldstid. 

Spiren Plantebasert mat og drikke i Dronningens
Spiren Plantebasert mat og drikke i Dronningens

"Dronningens" har gjennom historien huset fabrikker, militærsykehus, aldershjem, skipsverft, hotell, skole, rikmannsboliger, pakkhus, bedehus, danseskole, håndverkere og ikke minst utallige forskjellige butikker.  

Gata er i dag også mangfoldig. Her finner du et spennende utvalg av fashionable interiørbutikker, motebutikker, galleri og spesialbutikker.

I Dronningens finner du faktisk alt fra yogastudio til våpenhandler til nattklubb! Byens størse MC-forhandler, MC Spesialisten ligger midt i Dronningens. Rett over gata ligger en av byens spesialistforretninger på el-sykler: Kristiansand Sykkelsenter. Du finner også et av byens største tatoveringsstudio i denne gata - Studio 55.  

I denne gata ligger også noen veldig spennende restauranter og spisesteder. De er i seg selv en avstikker verdt! 

Smag & Behag - en reise verdt

Restauranten Smag & Behag har en fantastisk lokasjon i det som tidligere var gymsalen på Kongensgate skole.

Restauranten har fra første stund utpekt seg ut på restaurantkartet i byen: sesongbaserte menyer og lokale råvarer, en prisbelønt vinkjeller i kombinasjon med med kule lokaler og dyktige fagfolk, gjør at folk kommer ens ærende til byen for å spise her. 

Spiren Plantebasert mat og drikke i Dronningens
Spiren Plantebasert mat og drikke i Dronningens

Nabolagspubben The Royal Corner

Vis-a-vis Smag & Behag ligger The Royal Corner - en populær møteplass for mange lokale. Stedet er kjent for god mat og en hyggelig uformell stemning. Menyen er inspirert fra middelhavet med gresk tilsnitt og en fantastisk meze. Bli ikke overrasket om Rezan, eieren av The Royal Corner, plutselig byr på helgrillet lam på en søndag eller en annen viktig merkedag. 

Dronningen i Dronningens

Dronningen i Dronningens er en selvsagt møteplass i denne gata. 

"I all tid" har dette vært en lokal møteplass for god mat og drikke. Dette er faktisk hotellrestauranten på Hotel Norge, men stedet har alltid vært en populær spiseplass for byens innbyggere. Hele stedet ble nyoppusset i 2020, og i restauranten får du rause og velsmakenede lunsjretter på dagtid. På kveldstid velger du fra a la carten. Nyt et godt glass og følg bylivet som passerer foran de store vinduene ut mot gata. 

Tips: kommer du i en gruppe, hvorfor ikke bestill vinsmaking i vinkjelleren? 

En plantebasert oase midt i Kvadraturen

Spiren Kafé ligger 7-8 minutters gange fra Markensgate. Dette er et sted som virkelig går under kategorien "skjult hemmelighet", lokalisert inn i bakgården bak en fargerik dør. Gjennom våren og sommeren er bakgården er en blomstrende grønn oase med hyggelige sitteplasser mellom frukttrær og grønne planter. På bakgårdscenen er det konserter og ulike arrangement gjennom hele året.  

Mote og interiørbutikker på rekke og rad

I kvartalene ut fra Markens finner du et spennende utvalg av mote- og interiørbutikker. Alle er lokaleide, og har sitt eget særpreg og utvalg. 

Milla Interiør

En nydelig butikk midt i "strøket" hvor du får både interiør og klær fra kjente designer som 2 ND DAY, Broste Copenhagen, Chehoma, Christina Lundsteen, Cooee Design, Design By Us, DAY Birger et Mikkelsen, Frama, Jonathan Adler, Missoni Home, Nordstjerne, Richmond & Finch, Tine K Home, Wedgewood m.m.

T.Lynn

En favorittbutikk i byen for mange! Tini og damene på T.Lynn hjelper deg med den perfekte kjolen til festen eller et stilsikkert fritidsantrekk. Colmar, Gant, Mosh Mosh, Munthe, Busnell, Hale Bob, Max Mara, Stenströms m.m.

Nomi Trend

Monica hos Nomi sørger for at Kristiansandere og andre kan kle seg opp i det siste fra Lois, American Vintage, BRGN, customemade, Nora Norway, Rains, One & Other, Jim Rickey, 92 the studios, Ducie m.m.

Grindberg Olivias Hus

Denne fasjonable mote- og interiørbutikken ligger på hjørnet av Markensgate. Her får du skandinaviske designmøbler, spennende interiør og skreddersøm fra Grindberg Møbelfabrikk. Stor moteavdeling med merker som Arnie Says, Second Female, Cocouture Official, Neo Noir med mer.

La Scarpa

Anne Lene på La Scarpa elsker sko! I tillegg har hun gjort det til en kunst å ta inn håndplukkede varer i begrenset utvalg slik at du gjerne er "alene" om å ha akkurat den kjolen. Devotion, Nekane, Cabana Living, Place du Solei, Nude, Nü m.m.

Henriks Herre

En herrebutikk den stilbeviste! Dresser, skjorter, bukser, ytterklær, sko, pent og casual. Her får du merker som Ralph Lauren, Swims, Hansen&Jacob, Barbour, BRGN, Corneliani, Saint James, Brooksfield, Harris Tweed, Colmar, Loake med mer.

Kaffe & Pasta i særklasse

Hos Eli og Else på Kaffe & Pasta i Dronningens får du det beste av italienske oljer, pesto og pasta. Her selger de også deilig konfekt, sjokolade og selvsagt kaffe. I tillegg har de te i løsvekt og masse godt til helgekosen og til uilke gaver.

I butikkene har de også håndplukket utvalg av favoritter som engelsk lemoncurd og lokale spesialiteter som mozzerella fra Lillesand, forskjellige chutneys fra Dragetoppen m.m. 

Galleri Bi-Z

Nederst i Dronningens ligger Galleri Bi-Z. Dette er landsdelens største privateide galleri og et av landets mest anerkjente galleri.

Galleriet har skiftende separatutstillinger gjennom året med både kjente nasjonale og nye lovende kunstnere. I tillegg er de kjent for sine årlige sommerutstillinge og juleutstilling: her stilles det ut flere hundre verker fra ulike kunstnere.