Marsipanfabrikken

I en av Kristiansands koseligste bakgårder ligger en liten fabrikk som har blitt et symbol på håndverk, lidenskap og kjærlighet.

Nå utvider Marsipanfabrikken i Posebyen med et nytt konsept som de håper kan bli en ny juletradisjon. 

Fra Telemark til Posebyen

Idéen om håndlaget marsipan tok form i Telemark. Michael Rodenbeck hadde tidligere jobbet med marsipanproduksjon, og da pandemien traff, satt han igjen med lite penger og mye pågangsmot. Han stilte seg selv spørsmålet: Hva gjør jeg nå? Plutselig ble idéen om «frittgående marsipangriser» til.

- Mange hadde lagt seg ned og gitt opp, men vi mennesker er skapt for å skape. Det å gi opp var aldri et alternativ for meg, sier Rodenbeck.

Det er ingen tvil om at pågangsmotet ga resultater. Første året ble det solgt 4000 marsipangriser, I dag produserer fabrikken tonnevis med marsipan til hele landet.

Da Rodenbeck fant kjærligheten på Sørlandet så forelsket han seg også i Posebyen. Da tok det ikke lang tid før han åpnet sin andre fabrikk i Posebyen i Kristiansand. -  Jeg falt rett og slett for Posebyen. Atmosfæren, de gamle byggene, den rolige stemningen. Det føltes som det perfekte stedet å fortsette eventyret.

Sjokladefabrikken - et nytt konsept og en ny opplevelse

I de samme lokalene i Posebyen har Marsipanfabrikken nå åpnet «Sjokoladefabrikken». Et nytt konsept, men bygget på den samme kjærligheten til håndverk og gode råvarer.

- Marsipan er utrolig godt, men det er ikke for alle. Vi ville lage en opplevelse for hele familien, og alle liker jo sjokolade, sier Rodenbeck. 

Her får kundene tappe varm sjokolade, velge mellom 30 ulike toppinger, alt fra nøtter til frysetørkede bær og se platen kjøles ned til ferdig produkt.

- På under en halvtime får man både sett, luktet, smakt og laget noe med egne hender. Det er en opplevelse som gir minner. Folk husker når de får være med på noe, ikke bare kjøpe det ferdig, og jeg tror det treffer like godt hos voksne som hos barn, sier Rodenbeck.

Juleglede

Når desember nærmer seg, fylles den lille fabrikken av mennesker som er glad i marsipan og sjokolade. Mange stikker innom for å finne den perfekte julegaven, forteller Rodenbeck.

Lokale samarbeid

Marsipanfabrikken samarbeider også tett med lokale aktører i området. Det er en del av filosofien å løfte hverandre frem, forteller fabrikkeieren.

- Det er viktig at vi som driver lokal virksomhet her i Posebyen hjelper hverandre. Derfor har vi et samarbeid med for eksempel «Et annet sted», en kafé som ligger vegg i vegg med oss.

Han legger også til at fabrikken er et sted hvor man kan ha forskjellige tilstelninger, som for eksempel bursdager.

Gleden ved å dele øyeblikk

Hos Marsipanfabrikken handler det til syvende og sist om mer enn sjokolade og marsipan. Det handler om mennesker, delte øyeblikk og gleden ved å skape noe sammen.

- Vi ønsker å samle folk og skape gode minner. Vi håper at dette kanskje kan være en ny ekstra søt juletradisjon, avslutter daglig leder Michael Rodenbeck.

Lag din egen sjokoladeplate

- Skal noen feire bursdag så kan man spise et godt måltid først, og etterpå ta turen innom oss for å lage sin egen sjokoladeplate, og det synes vi er ganske unikt, sier Rodenbeck.